SAĞLIK RAPORU

SAĞLIK RAPORU

Sağlık Raporu Nedir?

Sağlık raporu, resmi başvuru yapacağınız esnada sizden talep edilen belge olarak tanımlanabilir. Bu rapor, sağlıklı olduğunuzu ispatlamak için gerekli bir belgedir. Sağlık raporlarını, aynı zamanda rahatsızlıklarınızı da belirleyen bir rapor olarak tanımlayabilmek mümkündür.

Hukuki bir tanımla açıklamamız gerekirse sağlık raporu; müracaat eden bireyin bedenen ve aklen sağlıklı olduğunu gösteren, söz konusu kişinin belirli bir iş, görev ya da amacı gerçekleştirebilmek için uygun olup olmadığına dair, yetkili hekim tarafından yapılan muayene sonrası oluşturduğu ve onayladığı sağlık belgesidir.

Sağlık Raporu Nasıl Alınır?
Sağlık raporu alabilmek için ilk olarak bir sağlık kuruluşuna gitmeniz gerekir. Özel hastaneler, özel tıp merkezleri, poliklinikler ve aile hekimlerine sağlık raporu almak için başvurabilirsiniz. Başvuracağınız sağlık kuruluşu sizi atmanız gereken adımlar konusunda bilgilendirecektir.

Sağlık Raporu Neden Gereklidir?
Hayatınızın birçok noktasında sağlık raporuna ihtiyaç duyabilirsiniz. Ehliyet alırken, yeni bir işe başlarken, evlenirken, herhangi bir eğitim kurumuna başvuru yaparken, bazı özel kurslara kayıt olurken bu rapor mutlaka şart koşulmaktadır. Bu durum, sağlık raporunun ne derece önemli olduğunu göstermektedir.

Sağlık Raporu Çeşitleri Nelerdir?
Sağlık raporu, veriliş amacına göre çeşitlere ayrılmaktadır. Bunlar;

İşe giriş raporu,
İş göremezlik raporu,
İlaç kullanım raporu,
Evlilik için sağlık raporu,
Ehliyet için sağlık raporu,
Bez raporu olarak sıralanabilir.
İşe Giriş Raporu
İşveren kurumlar, bünyesinde çalışan kişilerin sağlığını mutlaka dikkate almalıdır. Bu nedenle İş Sağlığı ve Güvenliği yönetmeliği, bir çalışanın işe girmeden evvel ya da uzun süre izinli olduktan sonra işe geri dönerken sağlık raporu almasını zorunlu kılmıştır. Bu raporun geçerlilik süresi, gireceğiniz işin risk grubu durumuna bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Nitekim iş yerleri, barındırdıkları risk bakımından üç kategoriye ayrılmış ve bu kategorilere bağlı olarak işe giriş sağlık raporu için geçerlilik süreleri şu şekilde belirtilmiştir:

Az tehlikeli işyerleri (bürolar, ofisler ve restoranlar): 5 yıl geçerlilik süresi
Tehlikeli iş yerleri (atölyeler ve üretim fabrikaları): 3 yıl geçerlilik süresi
Çok tehlikeli iş yerleri (inşaat, maden ve kimya fabrikaları): 1 yıl geçerlilik süresi
İş Göremezlik Raporu
İş göremezlik raporu, sigortalı bir çalışanın hamile kalması, hastalığa yakalanması, iş kazasından muzdarip olması ya da meslek hastalığına yakalanması durumunda uzman hekim onayı ile alınabilen bir rapordur. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verilen iş göremezlik ödemesini alabilmek için, söz konusu bireylerin iş göremezlik raporu almaları zorunludur.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre, iş göremezlik ödeneği üçe ayrılmıştır. Bunlar şu şekilde sınıflandırılabilir:

Hastalık ya da rahatsızlık
İş yerinde bir kaza geçirmek
Meslek hastalığına yakalanmak
Kadınlar için gebelik ve doğum
İlaç Kullanım Raporu
Kronik bir hastalıktan muzdarip kişiler düzenli ilaç kullanmak durumunda kalabilirler. Kolesterol, tansiyon ve şeker (diyabet) gibi devamlı olarak ilaç kullanımı gerektiren hastalıklar için doktorlar tarafından sürekli ilaç raporu verilebilmektedir. Hastanemiz bünyesinde uzman doktorlarımızın gerçekleştireceği muayenenin ardından, uygun görüldüğü takdirde sürekli ilaç raporu almanız mümkündür.

Verilecek ilaç raporunun süresi ise 3 aylık, 6 aylık ya da 12 aylık olabilir. Bunların haricinde, raporu aldıktan sonra ilaç alabilmeniz için reçete yazdırmanız da gereklidir. Reçete yazdırırken yanınızda ek olarak herhangi bir belge taşımanız zorunlu değildir. Reçetenizle birlikte bir eczaneye giderek ilacınızı alabilirsiniz.

Evlilik İçin Sağlık Raporu
Evlilik için başvuru yaptığınız esnada sizden talep edilen belgeler arasında evlilik için sağlık raporu da yer alır. Bu rapor, çiftlerin evlenmelerine mani herhangi bir sağlık sorunu olup olmadığının anlaşılabilmesi için gerekli bir sağlık raporudur. Bu raporun talep edilme nedeni, söz konusu kişilerde farkında olmadıkları bir hastalığın veya cinsel yolla bulaşan bir hastalığın bulunup bulunmadığını tespit edebilmektir.

Evlilik Sağlık Raporu İçin Gerekli Testler Nelerdir?
Siz de hastanemize başvurarak önce gerekli kan tahlillerinizi yaptırıp, akciğer filminizi çektirebilirsiniz. Ayrıca Akdeniz anemisi testi de yaptırabilirsiniz. Yapılacak kan tahlilleri ile kan grubunuz belirlenir. Bu sayede frengi, AIDS, hepatit, bel soğukluğu gibi cinsel yolla bulaşan hastalıkların var olup olmadığı saptanır. Aynı zamanda kan uyuşmazlığı durumu da ölçülür.

Bunların haricinde, evlilik için adım atan 50 yaş ve üzeri çiftlerden Akdeniz anemisi testi talep edilmemektedir. 60 yaş üzeri çiftlerde ise evlilik için heyet raporu alınması zaruridir.

Türk Medeni Kanunu’na göre evliliğe engel teşkil eden hastalıklar şunlardır:

Cüzzam
Frengi
Bel soğukluğu
Verem
Şankroid
Kanunda belirtilen bu hastalıkların tedavisi tamamlanmadığı takdirde, evlilik için sağlık raporu verilmemektedir. Şayet ‘’evlilik için sağlık raporu nereden alınır?’’ sorusu aklınızı kurcalıyorsa, bizde gönül rahatlığıyla gelebilir ve gerekli adımları atarak ilgili sürece hemen başlayabilirsiniz.

Ehliyet İçin Sağlık Raporu
Ehliyet için sağlık raporu; ehliyete sınıf ekleme, ehliyet yenileme ve ehliyetin kaybolması gibi durumlarda alınması gereken rapordur. Aynı zamanda ilk kez ehliyet alacak kişilerin de bu sağlık raporunu almaları şarttır.

2016 yılı itibarıyla, ehliyet sınıfları ve rapor alma şartları değişerek grup kavramı ortaya çıkmıştır. Bu durum şartları iki gruba ayırmıştır. 1. Grup sağlık raporu; A1, A2, A, B1, B, BE, F ve M sınıfı için gerekli rapordur. Bu grup, hafif araç sürücülerini kapsamaktadır. 2. Grup sağlık raporu; C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE ve G sınıfı ehliyetler için gereklidir. Bu grup ise ağır ve ticari araç sürücülerini kapsamaktadır.

Ehliyet İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır?
Ehliyet için sağlık raporu;

Bakanlığa yahut üniversitelere bağlı sağlık tesislerinden,
Özel hastanelerden,
Özel poliklinik ve tıp merkezlerinden alınabilmektedir.
Bez Raporu
Bez raporu, yatalak ve alt bezi kullanması uygun görülen hastalar için verilen bir rapordur. Bez raporu alındığı takdirde, hasta bezi ödemeleri Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanmaktadır.

Bez raporu için gerekli belgeler ise şu şekilde sıralanabilir:

Reçete
Uzman hekim tarafından verilen bez raporu
Kimlik fotokopisi
Sağlık Raporu Nereden Alınır?
Sağlık raporu;

Özel hastaneler,
Aile hekimleri,
Özel tıp merkezleri ve polikliniklerden alınabilir.
Siz de sağlık raporu almak için bize başvurabilir, CLİNİCMET OSGB bünyesinde gerçekleştirilecek prosedürler sonrası raporunuzu bizden alabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir